15 Temmuz 2009 Çarşamba

AKP'den fındık üretimine darbe

Views

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu alan Türkiyenin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz diye konuşurken Giresun Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Akbaşlı, “Serbest piyasa koşulları oluşturulmadan fındık kaderine terk ediliyor dedi.

Hükümet, FİSKOBİRLİKle yaşanan sorunların ardından 2006 yılında Toprak Mahsulleri Ofisini (TMO) fındık alımında devreye sokmuştu. TMO, üç yılda fındık alımı nedeniyle bir milyar lira ek maliyet üstlendi. Stoklarındaki 535 bin ton fındık da yağlığa ayrıldı. Hükümetse fındık stratejisini yenileme kararı aldı. 2009-2012 yılları arasında uygulanacak yeni stratejiyi Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı.

Üretime ruhsat şartı

Buna göre; 2012 sonuna kadar ruhsatsız alanlardaki fındık üretimi bitirilecek. Halen 642 bin hektarda 322 bin üreticinin yaptığı fındık üretimi, 406 bin hektarda ve 209 bin üretici tarafından yapılacak. 290 bin üreticiye toplam 2,6 milyar lira destekleme ödemesi yapılacak. Ruhsatlı alanlarda üretim yapanlara dekar başına 150 lira destek verilecek, ruhsatsız alanlarda fındık üretimi yapanlara ise 3 yıl süreyle fındık söküm ve alternatif ürüne geçmeleri karşılığında toplam 600 lira destek sağlanacak. Fındık desteklemelerine ilişkin ilk ödemeler 2010 yılı başında yapılacak. Artvinden Bartına kadar olan coğrafyadaki 13 ilde eğimi yüzde altıdan fazla olan üçüncü sınıf tarım arazileri ile 750 metre rakıma kadar olan alanlarda fındık üretilebilecek.

TMO fındık almayacak

Tarım Bakanı Eker, TMOnun bundan sonra fındık almayacağını açıkladı. TMOnun stoklarında bulunan 535 bin ton fındık piyasadaki fiyat istikrarının bozulmaması için satılmayacak, bu ürünün büyük bölümü yağ üretiminde kullanılacak. Tarım Bakanı Eker, 2009-2012 döneminde uygulanacak yeni strateji ile fındıkta arz talep dengesinin sağlanacağını, fiyatın serbest piyasada oluşacağını, Türkiyenin uluslararası piyasalardaki ürün arzında belirleyici hale geleceğini, kamu harcamalarında etkinlik sağlanacağını, fiyatta ve ihracat gelirlerinde istikrar elde edileceğini söyledi. Bakan Eker, yeni stratejiyle ruhsatlı üretim alanlarında üretim yapacak fındık üreticisinin herhangi bir kaybı olmayacağını savundu.

Türkiye’nin ihracı bile karşılanmaz

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, hükümetin yeni fındık stratejisinin sezona çok az bir süre kala kamuoyu ile paylaşmasının çok olumlu bir gelişme olmadığını söyledi. Bayraktar, devletin fındık alımını durdurmasının fiyatları düşüreceğini ve üreticileri zor durumda bırakacağını kaydetti. Stratejiyi değerlendirmek için ana hatlarını tam olarak bilmek gerektiğini ifade eden Bayraktar, Açıklamadan ilk etapta anladığımız kadarıyla, ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu çok faydalı olabilir değil. Çünkü bu alan Türkiyenin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz. Sezona bir ay kaldı. Böyle bir uygulama, 2009 için olabilir değil diye konuştu.

Fındık kaderine terk ediliyor

Giresun Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Akbaşlı, Türkiyede 700 bin hektar alanda fındık tarımı yapıldığını hatırlatarak, Fındıklığı ruhsatlı olan çiftçiler desteklemeden yararlanacak. Peki ruhsatı olmayan fındık çiftçileri bu yıl ne yapacak dedi. Fındık ve serbest piyasa ilişkisinin sağlam zeminlere oturması gerektiğini de ifade eden Akbaşlı, “Serbest piyasa şartları yerine getirilmeden fındık kaderine terk edilmemeli diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder