10 Temmuz 2009 Cuma

ÖSS denen saçmalık

Views

Yıllardır öğrencilerin hedefledikleri yerler için savaştığı ve öğrencilerin istemeden de olsa kendilerini yarış atı gibi hissetmelerine neden olan sınavdır.Öss'yi enine boyuna irdeliyeceğiz öneriler sunacağız.Ama önce isterseniz sınav öncesine bakalım.Bu sınavın adı 'Öğrenci Seçme Sınavı'.İşte bu seçilenler arasında kendisine yer bulabilmek için gençler bu sınava 1 yıl boyunca gece gündüz çalışıyorlar.Piyasada ne kadar kitap varsa alıp çözmeye çalışıp her türlü soru tarzına alışmaya çalışıyorlar.Bazen bunlar da yetmiyor haftasonları dershane denen para yuvalarına gidiyorlar.dershanelere gitmenin iki nedeni olabilir:

1-Okullarda yeterli seviyede eğitim verilmediği için eğer bir eksiği varsa bunu kapatma isteğinden dershanelere gidiyor.
2-Dershaneye giderek kendini daha da geliştirip her türlü soru çeşidini görüp iyi hazırlanmak istemesidir.

Aslında her iki neden de okullarda verilen eğitimin yetersiz kaldığının göstergesidir.Bu rakamlarda bunun en güzel kanıtı:Devlet bütçesinden bu eğitime yaklaşık olarak 1 milyar TL ayrılırken, vatandaşın dershanelere ödediği miktar da yaklaşık olarak 1 milyar TLdir.Bu mu eğitim eşitliği ve eğitimde kalite? Dershaneler, öğrencileri eğitmek, öğretmek için değil, yalnız “test” eğitimi vermek için bu parayı alıyorlar. Burada temel bir yanlışlık yok mu? Kaldı ki dershaneye gitmiş olsa da pazar günkü sınavda her dört öğrenciden biri üniversiteye giremeyecek. Dolayısıyla 18 yaşındaki bir kişi mesleğini seçemeyecek. Özür dilerim bir kişi değil, cumhuriyeti emanet ettiğimiz tam bir milyon genç, işsiz güçsüz olarak geleceğin karanlıkları içinde boy gösterecek.Görüldüğü bu sistemdeki sorun okullardaki eğitimden başlıyor.Bu sorunla ilgili daha diyeceklerim olacak.Biz sınav öncesine geri dönelim.Bazı aileler tarafından sınav öncesinde kalemtraşla özenle açılmış kurşun kalemler, ziyaret edilen en yakın yatır türbelerine uzatıldıktan sonra okunup üfleniyor ve mumlar adanıyor. Böylece, gençlerimiz “bilim kurumu üniversitelere” hazırlanıyorlar!Ne yaparsın işte inanışlar!
Artık sınava girilmiş o heyecan bitmiştir.Yerleştirme sonuçları açıklanacağı gün gelip çatmıştır.Sonuçlar açıklandığında doğal olarak bazı kişilerde şok yaşatacak.Çünkü kazanamamıştır.Büyük bir üzüntü içindedir.Hep söylerler Öss'de başarısızlık hayatın sonu değil diye.Tabiiki yalan.Düşünsenize herhangi bir başarısızlıkta koskoca 1 yıl kaybediyorsun ve verdiğin tüm emeklere boşa gidiyor ve artık hiçbir anlamı kalmıyor.Peki boşa giden senenin sorumlusu kim acaba?Kendilerini yarış atı hissettiren sistem mi yoksa kurşun kalemlerini iyi okutamıyan aileler mi!Buyrun size güzel bir soru.Cevaplamak isteyen varsa cevabını duymak isterim.Eğer cevabınız aileler olacaksa o zaman sizin için bir problem yok seneye iyi okutursunuz.Eğer sistemse suçlu o zaman neler yapılabileceğini düşünmeliyiz.Bu değişikler sistemde küçük değişiklikler, katsayılarla oynama, soru sayılarını değiştirme, kontenjan artırma adı altında yapılmamalıdır.Çünkü bu hiçbir şeyi değiştirmez.Üniversiteye giremeyenlerin sayısı yine 1 milyon civarında olacak.Bu sistemle bu 1 milyon insanı kazanamazsın ve kazanamadıkları için karamsar düşüncelere sahip olup işşiz güçsüz dolaşacaklardır.Daha büyük sıkıntılar ortaya çıkacaktır.Bu sıkıntıları önlemenin yolu küçük değişiklikler yapmak değildir.Tek yolu sistemde köklü değişiklikler yapılmalıdr.Nedir bu değişiklikler?Sırasıyla anlatalım:

1-'ÖSS' denen saçmalık kaldırılmalı.Öncelikle öğrencileri bu saçmalıktan kurtarmak lazım.
2-Okullarımızda verdiğimiz eğitimin kalitesini arttırmalı ve her öğrenciye eşit derecede eğitim verilmeli
3-ilköğretimde kariyer sınavları yapılmalı.Özellikle 6-7-8 sınıflar.Baştan salma şeklinde olmamalı.Çünkü bu sınavlarla öğrenci kendi geleceğini ona göre kuracak.Sınavdan kastım öğrencilerin kendilerini tanıma imkanı verilmesini ve meslek seçiminde kendilerine kolaylık sağlayacak bir sınavdır.Aslında sınav demeyelim test demek daha uygun.
4-Meslek teknik liseleri çoğatılmalı.Her alan için eğitim verilmesi sağlanmalı.Öğrencilerin seçtikleri alanda iyi yetiştirilmesi için eğitimin ona göre kaliteli olması ve bilgili öğretmen kadrosuyla çalışılması önemlidir.
5-üniversitelerin kontenjanlar konusunda serbest bırakılmalı.Alt yapının kaldırmayacağı kontenjan arttırımları eğitim kalitesinin düşmemesi için son bulmalı.Üniversiteler de verdikleri eğitimin kaliteli olması için uğraşmalıdır.

Bu maddeler yapıldığında hem ÖSS denen saçma sapan sınavdan kurtulmuş, hem velilerin dershanelere 1 milyar TL gibi büyük rakamların ödemesini önlemiş hem de kaliteli bilgili kendi alanlarında tecrübeli bireyler yetiştirip iş alanına sürmüş oluruz.

Bu işin çözülmesi için değişik öneriler olabilir.Yeter ki bu sistemden kurtulmak için bir arzumuz isteğimiz olsun.Haydi önerilerinizi bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder