12 Temmuz 2009 Pazar

Sınav komedisi---Abbas Güçlü

Views

SBS ve ÖSS’de baraj neredeyse kaldırıldı. Anadolu lisesine girmek için 3-5 net, üniversiteye girmek için de 12 net yeter hale getirildi. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine bir rezalete şahit olmak mümkün değil
Siz milyarlarca dolar harcayın, milyonlarca öğrenciyi yarış atı gibi yıllarca süren bir maratona sokun, ondan sonra da sınavla öğrenci alan okulların kapısını sonuna kadar açın. Bunun mantığını anlamak mümkün değil.
Milyonlarca öğrenci ve ailesiyle adeta dalga geçiliyor.
Tek sınav yerine üç sınav getirip öğrenciyi stresten, veliyi de masraftan kurtardık kandırmacası yetmedi ki, şimdi de herkese sınav kazandırılıyor. Sanki ortada girmeye değer okul kalmış gibi.
Dün de dikkat çektim, böyle bir saçmalık olabilir mi?
Fen ve anadolu liseleri için, biri geçen yıl, biri de bu yıl iki sınav yapıyorsunuz ve bu iki sınavda da soruların tümünü yanıtlayan öğrenciler şampiyon olamıyor. Böyle saçmalık olabilir mi?
Başarının tesadüf olmadığı ortada. Peki böylesine başarılı öğrenciler nasıl oluyor da okullarında başarısız olabiliyorlar? Yani birkaç dersten düşük not alabiliyorlar. Alıyorlar ya, özellikle düşük not veriliyorsa da nasıl bu kadar etkili olabiliyor?
Birileri bu sorunun cevabını mutlaka vermelidir.
Çevrenizdeki öğrencilerin sınav sonuç belgelerini incelediğinizde okul başarı puanı’nın nasıl büyük bir skandal yarattığı çok daha iyi anlaşılacaktır.
Bir zamanlar anadolu liselerine rakip olsun diye yaratılan süper liselere not ortalamasıyla öğrenci alınıyordu. İlk başlarda, 100 başvurudan ancak 20’si 5 üzerinden 5 diplomayla geliyordu. Ama sonra notlar bir şişirilmeye başlandı, gelen 100 öğrencinin 100’ünün de diploma notu 5 oldu. Ve 5’lik öğrenciler arasında kura çekilmeye başlandı. Sonunda da kapılarına kilit vuruldu.
Yazık değil mi milyonlarca öğrenci, veli ve öğretmenin onca emeğine, onca masrafına!..
Tercihler aşamasında daha pek çok saçmalıkla yüz yüze geleceğiz. Onca yanlışın içinde doğruyu bulmak her zamankinden çok daha güç olacak. Bu konudaki tüm gelişmeleri yakından izleyin ve özellikle de irdeleyin. İlk kayıt dönemlerinde listelere giremediğinizde de sakın paniklemeyin. Bu süreçte sinirleri sağlam ve sabırlı olanlar kazanacaktır...
Bu konuda ÖSS adayları için Milliyet çok farklı bir proje gerçekleştiriyor. Üniversite rektörleriyle bire bir konuşup, sormak istediğiniz tüm soruları, hatta daha fazlasını kendilerine yöneltiyoruz. Bu sohbetlerin videolarını yarından itibaren tercih.milliyet.com.tr adresinden izleyebilirsiniz. Eminim ki en azından o üniversitelerle ilgili olarak içiniz rahat edecektir. Bu arada üniversitelerin görüntülü tanıtımlarını ve ÖSS sonuçlarını da abbasguclu.com.tr’de bulabilirsiniz.

ÖSS açıklanıyor ama!
ÖSS puanları bugün belli olacak. Tıpkı SBS adayları gibi onları da zorlu bir süreç bekliyor. Ama kaliteyi korumakla yükümlü YÖK, öylesine bir adım attı ki, tüm dengeler altüst olacak. Bir yanda, 70-80 neti olan öğrenci açıkta kalırken öte yanda sadece 12 neti olan parayı bastırıp vakıf üniversitelerinde en iyi bölümlere girebilecek.
Bu bir kandırmacadır. Bu bir sömürüdür ve sistemi yozlaştırmaktır.
Niye mi? İşte nedenleri:
* Kaliteyi düşürecektir.
* Parası olana üstünlük sağlayacaktır.
* Sistemi yozlaştıracaktır.
* Güven erozyonu yaratacaktır.
* Zaman ve kaynak israfı olacaktır.
Öğrencinin lehine gibi gözüken bu kararların ne üniversitelere ne de öğrencilere bir yararı var. Belki gün kurtarılıyor ama uzun vadeli hiçbir getirisi yok. Vakıf üniversitelerine düşük puanla giren öğrencilerin oradan mezun olmaları çok zor. Ciddi vakıf üniversitelerinde fire oranı yüzde 70’lere kadar çıktı. Bunun anlamı, onca emek ve masraftan sonra, dörtte üçü ya okulu bırakıyor ya da daha kolay diploma veren üniversitelere kayıyor ki, buna da diploma ticareti deniyor. Peki bunu önlemesi gereken kim? YÖK. Ama o ne yapıyor? Tam tersini.
Yakında tıpkı öğretmenlere getirilen KPSS gibi yeterlilik sınavı uygulamasına geçildiğinde de ne kontenjan artışlarının ne de baraj puanının düşürülmesinin hiçbir anlamı olmadığı anlaşılacak.
Özetin özeti: Bir kandırmacadır gidiyor. Bakalım nereye kadar!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder