10 Temmuz 2009 Cuma

NBA krizden etkilendi

Views

NBA yönetimi, 2009-10 sezonu için takımların harcayabilecekleri toplam maaş sınırını belirledi. Yapılan açıklamada bir önceki sezona oranla yaklaşık bir milyon dolarlık düşüş gösteren üst sınır, 57.7 milyon dolar olarak belirtildi.

“Salary cap” olarak bilinen maaş sınırı, yayın hakları, sponsorluklar ve gişe gelirleri gibi NBA’de basketbolla ilgili tüm gelirlerin %51’lik kısmının takım sayısına bölünmesiyle ortaya çıkıyor.

Aslında 2008-09 sezonunda NBA gelirleri bir önceki yıla oranla %2.5’luk artış gösterdi ve normal şartlarda sınır daha yükseğe çekilebilirdi. Fakat bu hesaplama esnasında sezon başında hedeflenen gelirlerin de önemli bir yer tutması bu sezonki maaş sınırının gerilemesinin en büyük sebebi. Yani takımlar 2008-09 sezonunun başında hedeflenen gelirlerin altında kaldığı için, bir önceki yıla oranla daha fazla gelir elde edilmesine rağmen maaş sınırı düştü. Bu yüzden krizin gerçek etkisinin önümüzdeki yıl hissedilmesi bekleniyor. Tahminlere göre 2009-10 sezonunda “salary cap” 50 ila 53 milyon dolar arasında olacak.

Bu da başta milli basketbolcumuz Mehmet Okur olmak üzere 2010 yazında serbest kalacak oyuncuları olumsuz yönde etkileyecek. 2010'da LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh, Amare Stoudemire gibi birçok süper yıldızın da serbest kalması bekleniyor...

NBA’de toplam maaş sınırı, tarihte yalnızca ikinci kez gerileme gösteriyor. İlk kez 2001 krizinin ardından 2002-03 sezonunda maaş sınırı 42.5 milyon dolardan 40.2 milyon dolara gerilemişti.

Maaş sınırının açıklanmasıyla birlikte NBA oyuncusunun ortalama maaşı 5 milyon 854 bin dolar olarak belirlendi. Takımlar için lüks vergisi sınırıysa 69 milyon 920 bin dolara düştü. Yani oyuncularının toplam maaşı 69 milyon 920 bin doların üzerinde olan takımlar, lüks vergisi sınırını geçtikleri miktardan %100 vergi ödeyecekler. Bu hesaba göre 2009-10 sezonunda New Orleans, Los Angeles Lakers, Washington, Boston, Utah, San Antonio, Dallas ve New York, lüks vergisi ödemek zorunda kalacak.

NBA’de ayrıca bu sezon lüks vergisi ödeyecek takımlar da açıklandı. Aldığı başarısız sonuçlara karşın oyuncularına en çok ödeme yapan takım olan New York, cuma gününe kadar yaklaşık 24 milyon dolarlık lüks vergisi ödemek zorunda. Dallas, Cleveland, Boston, Los Angeles Lakers, Portlard ve Phoneix de Cuma gününe kadar 2008-09 sezonuna ait lüks vergisini ödemek zorundalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder