25 Temmuz 2009 Cumartesi

İTÜ’lü araştırmacılara ABD’den ödül!

Views

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mensubu ve mezunu olan 6 araştırmacının geliştirdiği ''süper sert ve kaygan kaplama (SSKK)'' isimli çalışma, ABD'nin teknoloji alanında verdiği ''2009 R&D 100 Ödülleri'' kapsamında ''ince film'' dalında ödüle layık görüldü.
İTÜ'den yapılan açıklamaya göre, SSKK isimli çalışma, İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ürgen, Prof. Dr. Ali Fuat Çakır, Doç. Dr. Kürşat Kazmanlı, Yrd. Doç. Dr. Özgül Keleş ve halen Argonne Milli Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdüren Dr. Ali Erdemir ve Dr. Osman Levent Eryılmaz tarafından geliştirildi.
Argonne Milli Laboratuvarı adına 2007'de alınan ABD patentine dayanan kaplamanın lisansını Galleon International Co., Brighton, Michigan (ABD) ve Hauzer Technocoating (Hollanda) alarak, uygulama çalışmalarına başladı.
SSKK, motorlar dahil her tür hareket eden mekanik sistemin performansını önemli boyutta iyileştirebilen ''kristal-kimyası'' yaklaşımına uygun bir modele dayanıyor. Laboratuvar deneylerinde SSKK ile kaplanmış çelik yüzeyinde sürtünme, kaplanmamış çeliğe göre yüzde 80 azaldı. Ağır sınır yağlama koşullarında çalışan kaymalı sistemlerde SSKK, aşınmayı hemen hemen tamamen ortadan kaldırdı.
Ağır çalışma koşullarında yüksek performanslı, önemli boyutta yakıt tasarrufu sağlayacak ve çevre kirlenmesini azaltacak potansiyele sahip yeni nesil, öncü bir ''tasarlanmış'' kaplama türü olan SSKK, hem enerji tüketimini hem de çevre kirlenmesini büyük oranda azaltıyor.
Çalışma, ABD'nin teknoloji alanında verdiği ''2009 R&D 100 Ödülleri'' kapsamında ''ince film'' dalında ödüle layık görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder